+38 096 374 52 53

передзвоніть мені

Українська писанка: символіка орнаменту

03.05.2013
Приготування до Великодня завершує давня традиція фарбувати крашанки та розписувати писанки. Писанка – це давній традиційний магічно наповнений обрядовий атрибут, здатний наділити красою, здоров'ям, любов'ю, добробутом.

Варто лише правильно вибрати орнамент. А для цього потрібно знати символічне наповнення знаків, використаних у ньому. Отже, пропонуємо Вам стислу інформацію про значення найпоширеніших символів у писанкарстві. 
 
Восьмикутна зірка (Алатир)
Символ сонця, знак творення світу, центр Всесвіту, основа Дерева Роду. Сприяє духовному прозрінню, гармонії, фізичному розвитку та матеріальному добробуту.
 
Сварга (Свастика)
Символ руху Всесвіту, знак що програмує на успішне життя, навчання, творення, продовження роду, подорожі. Божого благословення. Писанки зі Сваргами добре розмістити в духовному центрі оселі.
 
Безкінечник (Вужик, хвилька)
Символ богині Дани. Знак води. Хвиляста лінія символізує ритмічність енергії життя. Писанки з такими символами є оберегами від «лихого ока». Тримайте такі писанки біля вхідних дверей, щоб очистились думки всіх хто входить у вашу оселю.
 
Велика Богиня
В образі жіночої фігури постає Богиня неба, небесної вологи, шлюбу, народження дітей. Вона є покровителькою домашнього вогнища, прядіння, ткацтва, жіночих рукоділь, мисливства, військових дій. При писанні писанки висловіть свої найпотаємніші бажання, і вам неодмінно пощастить.
 
Риба
Є одним із втілень Великої богині. Це символ здоров’я, родючості, стихії води. Розписана рибами писанка дарує швидке одужання. Писанки з зображенням риб у синіх тонах використовують при лікуванні гіпертонії та серцево-судинних захворювань.
 
Дерево Світу (Древо Життя)
Космічне дерево, що корінням сягає у земні глибини, а короною стремить до небес. Символізує невпинне оновлення життя, зв'язок поколінь, силу Роду. Вертикальна симетрія символізує родинне життя, стосунки в родині. Дає душевний спокій, надихає на нові звершення.
 
Крапки (Зерно)
Символічне зображення зерна, що має прорости. Це символ родючості. Подаруйте писанку-крапанку жінці, яка мріє стати матір’ю. Віра у велику силу такої писанки допоможе їй швидко завагітніти і легко народити здорову дитину.
 
Ромби 
Символізують родючу землю та жіноче начало. Писанки з такими символами сприятимуть успішні  творчі роботі та допоможуть швидко побачити плоди своєї праці.
 
Кінь / Олень
Символи Сонячного бога, пов’язані зі сходом та заходом Сонця. У давніх міфах кінь у золотій колісниці, а Олень на своїх золотих рогах виводить Сонце з-під землі на небо. Сонячні тварини розженуть застійні енергії та наповнять життя новою силою.
 
Листя дуба, жолуді
Символізують чоловічу силу. Це символи Перуна – бога Блискавки та Вогню. Писанки з такими символами радимо розмістити у місці відпочинку господаря родини. Вона буде підсилювати його позитивною енергією і допомагати у всіх починаннях.
 
Птахи
Зображення жіночого божества у вигляді Птаха є давньою традицією. На своїх крилах птахи приносять звістку про прихід весни. Такі писанки сприяють здійсненню мрій, зміцненню здоров’я. Писанки з парою птахів є гарним подарунком для закоханих.
 
Хрест
Давній символ життя та безсмертя. Походить від зображення птаха у польоті. Хрест є символом Сонця та Землі, чотирьох сторін світу, чоловічої та жіночої енергій. Власник писанки з хрестом отримує потужну підтримку земних і небесних сил.
 
Грабельки, гребінці
Знак дощових потоків з неба. Символ родючості. Дощ – це дар богині неба – Великої матері, що турбується про своїх дітей. Писанки з грабельками дарують успіх, неодмінно проростуть зерна ваших надій, навіть найслабший паросток отримає підтримку та силу небес.
 
Змій
Володар підземних стихій, могутній Змій-запліднювач. Втілення вогняної сили Землі. Зображення змія пробуджує енергію творення, сприяє навчанню, матеріальному збагаченню та пошуку скарбів.
 
Божа рука. Тризуб
Розкрита долоня і піднята догори рука – охоронний знак, що захищає власника такої писанки. Він допомагає оволодіти ситуацією та бути при цьому водночас  захищеним. Подібне значення має й символ «курячої лапки». Від нього походить «тризуб» – символ влади Трикветр (триніг). Знак живого все запліднюючого вогню. Цей символ на писанці дасть поштовх вашим ідеям, допоможе втілити всі задуми у життя та наповнить вогненною енергією кожен ваш день.
 
Квіти
Найкрасивіший результат поєднання Бога підземного світу та Богині неба. Квіти народжуються від любові. Даруйте такі писанки дітям та жінкам, що поки не мають своїх дітей але дуже хочуть їх мати.
 
Трикутники
Знак дощової хмари або земного пагорба. Життєдайна волога зростить посіяні зерна ваших надій, принесе бажані результати та здійснить всі ваші мрії. У писанці «сорока клин» ви можете заховати аж сорок вісім потаємних побажань.
 
Баранячі ріжки
Символ земної рослинності. Завиток – рослинний пагін дуже схожий на «баранячі роги». Баран уособлює чоловічу силу, творчу основу. Ця тварина пов’язана з богом Сонця.
 
Кольори на писанках:  
Червоний – позначає лад, любов.
Чорний, коричневий – позначає символи родючої Землі.
Жовтий – позначає Місяць, Зорі, символ урожаю.
Блакитний, білий – позначає стихію повітря, небо.
Зелений – колір Весни, відродження природи, багатства рослинного світу.

Інформацію надала заслужений майстер писанкарства Оксана Білоус.

Версія для друку

Повернутися до списку